Nyt netværk fremtidssikrer kulturarven

Nationalmuseets nye netværk knytter 32 lokationer sammen i et stabilt og fleksibelt system, hvor der både er styr på sikkerheden og mulighed for hele tiden at udbygge og imødekomme tidens krav.

1. Bjarke og Knud

 

De fleste kender Nationalmuseets udstillinger med unikke fortidsfund som Solvognen og de berømte Guldhorn. Men Nationalmuseet er langt mere end ‘blot’ udstillingerne i Prinsens Palæ. Det udgør en koncern med museer landet over – fra Frøslevlejren til Kommandørgården på Rømø og Skibene på Holmen – hvilket stiller store krav til museets netværk. Derfor har Nationalmuseet netop designet og installeret et helt nyt netværk i samarbejde med Netteam. Det fortæller museets systemadministrator Knud Nielsen.

– Vi har 32 lokationer på netværket, og der kommer hele tiden nye til. Vi har for eksempel lige overtaget formidlingsdelen på fem slotte, bl.a. Christiansborg og Kronborg. Derfor er vi gået efter et stabilt og hurtigt netværk, som samtidig giver os mulighed for løbende at udbygge og stille de faciliteter til rådighed, som vores brugere og gæster efterspørger, siger Knud Nielsen.

Klar til mobilitets tracking

Nationalmuseets projekt ‘Nyt netværk’ startede sidste år med en 39 siders gennemarbejdet analyse af det eksisterende netværk og museets fremtidige behov. Ud røg gamle kabler i spandevis, og ind er kommet et spritnyt Cisco-baseret netværk, som gør det let at servicere både interne brugere og gæster. It-administrator Knud Nielsen har selv ansvaret for brugernetværket og har i samarbejde med museets marketingsafdeling og Netteam forsøgt at designe det nye netværk til også at kunne imødekomme fremtidige gæsters stigende krav.

– Vi har blandt andet sørget for, at forudsætningerne for publikumstracking er til stede, så vi både kan følge, hvordan gæsterne bevæger sig rundt i udstillingerne og på sigt kan give dem en endnu bedre service. Det kan være i form af tekst og video, der popper op med yderligere information om den specifikke udstilling, man står foran. Det kan også være mere personligt tilpassede services – blandt andet til gæster, der besøger flere af vores museer. En gæst kan for eksempel have logget sig ind under et besøg på Nationalmuseet, og når han så logger ind på et andet museum, popper der en besked op på smartphonen med ‘Velkommen igen, Peter Hansen’, siger Knud Nielsen.

 

6. Knud i ubåd1

 

Fleksibilitet i projektfasen

Der er mange muligheder, og undervejs i implementeringen af det nye netværk er der helt naturligt opstået nye behov. Her har samarbejdet med Netteam for alvor vist sit værd.

– Forventningerne udvikler sig jo, og der har Netteam vist stor fleksibilitet undervejs i projektet. Jeg har hele vejen igennem følt mig i gode hænder og har fået den hjælp og sparring, jeg har behov for. Netteam stiller også op, når det brænder på – og de allokerer de nødvendige ressourcer. Det er en god organisation at have bag sig, siger Knud Nielsen. Samme holdning har Nationalmuseets it-chef, Bjarke Schaar:

– Der er altid noget, der ikke fungerer første gang i så stort et projekt. Og det er først et stykke hen i projektperioden, at man virkelig kan måle kvaliteten af sine samarbejdspartnere – på evnen og viljen til at stille op og håndtere tingene med det samme. Der har Netteam været virkelig gode. Både til at brandslukke og til at integrere input fra os som kunde. Netteam er jo udelukkende en netværksvirksomhed, så vi forventede selvfølgelig på forhånd, at de var blandt de skarpeste på feltet. Det har de levet op til, siger Bjarke Schaar.

 

Sikkerhed og troværdighed på spil

Endelig er der sikkerhedsaspektet. Også på det punkt udgør det nye IP-baserede netværk et nødvendigt skridt ind i fremtiden. Både fordi det muliggør udskiftning af de coax-baserede kameraovervågningssystemer, men måske især fordi det er med til at sikre museets tårnhøje troværdighed. Det forklarer Nationalmuseets it-chef, Bjarke Schaar.

– Vi er meget opmærksomme på trusler udefra. For os handler datasikkerhed ikke om fortrolighed, men om validitet og troværdighed. Vi lever af at gøre vores viden tilgængelig, så den største trussel for os er, at nogen ændrer på vores data. Vi har ikke haft nogen problemer, men vi kan jo se, at virksomheder omkring os jævnligt bliver ramt af angreb, så vi har selvfølgelig også højnet sikkerhedsniveauet med det nye netværk, siger Bjarke Schaar.

Nyt netværk indkøbt via Statens Indkøbs aftaler

Når en offentlig virksomhed som Nationalmuseet køber stort ind, sker det som regel efter Moderniseringsstyrelsens udbudsregler. I forbindelse med museets nye netværk er indkøbet dog foretaget via Statens Indkøbs aftaler, hvor Nationalmuseet har købt hardware hos en allerede godkendt leverandør, mens Netteam har hjulpet med design og opsætning.

– Vi har fået en udmærket kontrakt med en god pris på hardwaren og god hjælp fra Netteam til at få det hele sat sammen. Det har fungeret ganske fremragende, siger Nationalmuseets it-chef, Bjarke Schaar.