Med Cisco ISE er sikkerhed og tilgængelighed i højsædet

Skolernes netværk skal være sikkert og let at bruge

Sikkerhed og tilgængelighed skal være i top, når Holbæk Kommune installerer trådløst netværk på alle skoler. Derfor har kommunen i samarbejde med Netteam valgt at basere netværket på Cisco ISE.

I Holbæk Kommune er alle skoler ved at få installeret trådløst netværk. Det er et stort projekt. Der skal trækkes fiberkabler til 22 lokaliteter, og samtidig skal hver enkelt skole kables og have installeret i alt 700 access points. Det fortæller Per Appel, som er netværksadministrator i Holbæk Kommune.

– Skolerne har aldrig haft en fælles standard, så i stedet har pedeller og it-vejledere fundet deres egne løsninger. Nu laver vi et fælles set up. Og til at styre det har vi valgt at købe Cisco ISE, som Netteam hjælper med at implementere, siger Per Appel.

Det smarte ved Cisco ISE er, at systemet via login kan identificere, hvem der er på skolens netværk, og hvilke rettigheder den enkelte medarbejder, elev eller gæst skal tildeles. Det gælder uanset, om de bruger stationære eller trådløse computere, og om den enkelte medbringer sin egen personlige smartphone, Ipad eller andre bærbare enheder. Med op mod 8.000 brugere stiller det store krav til sikkerheden. Det forklarer Christian Therkelsen, som i foråret blev ansat i Holbæk Kommune til at stå for udrulningen af det nye skolenetværk.

– Vi har heldigvis ikke haft nogen problemer med sikkerheden endnu, men vi vil gerne hæve bommen på forhånd, siger Christian Therkelsen. Han forklarer, at skolernes it-sikkerhed ikke handler om penge og ‘fabrikshemmeligheder’. Her er det blandt andet personfølsomme oplysninger om den enkelte elev, som for alt i verden ikke må kunne misbruges. Derfor er det vigtigt med et ensartet set up, hvor sikkerheden er i top.

– Hvis der for eksempel kommer virus i systemet, kan det bane vejen for fremmed software, hvor folk udefra kan overtage skolernes pc’er. Virus kan være ret fatalt. Så det skal være sikkert, og samtidig vil vi gerne gøre det simpelt for brugerne, siger Christian Therkelsen.

Det skal være let for alle

Et vigtigt parameter i projektet er tilgængelighed. Skolernes nye netværk skal både være let at bruge og administrere, og her har samarbejdet med Netteam for alvor vist sit værd. Det forklarer Per Appel, som siden 1997 har haft et tæt samarbejde med Netteams administrerende direktør, Peter Durup.

– Det er Netteam, der har designet Holbæk Kommunes netværk. De kender os til bunds og ved, hvad vi kan. Netteam har stået for hele den tekniske implementering af skoleprojektet, de har kodet det op – og så har vi været sammen om at teste. Det gør, at vi kan rette fejl meget hurtigt. Vi skal ikke fortælle hele verdenshistorien først, siger Per Appel og tilføjer:

– En af Netteams teknikere bor endda i området og kører igennem Holbæk på vej til arbejde. Vi har faktisk prøvet, at de ringede ude fra en skole med et problem, og så stod Søren her 8.05 og fandt en workaround i løbet af ti minutter. Det er altså service ud over det sædvanlige, siger Per Appel og smiler bredt.

Fremme på beatet

Også for Christian Therkelsen har Netteam været et positivt bekendtskab. I sine tidligere ansættelser har han været vant til, at eksterne teknikere finder fejl, retter dem – og går igen.

– Her får vi også at vide, hvad de har lavet og hvordan. Vi får lidt undervisning ud af det. Og for deres sælgere handler det ikke bare om at sælge mere – men lige så meget om at forklare os, hvilken vej vi skal gå, siger Christian Therkelsen.

Faktisk blev kommunens nye Cisco ISE-system præsenteret på et af Netteams seminarer, hvor Per Appel jævnligt deltager for at holde sig opdateret.

– Det er rigtig godt lige at få overblikket over, hvad der kommer af nye løsninger på markedet. Og der er vi godt med. Faktisk har jeg for nylig haft besøg af et andet firma, som ville præsentere et helt nyt system – men det kunne ikke mere, end det vi allerede har købt af Netteam, siger Per Appel.


Den trådløse kommune

Ifølge en aftale mellem regeringen og KL skal alle skoler have installeret trådløst netværk senest 1. januar 2015. I Holbæk Kommune drejer det sig om 8 skoler fordelt på 22 afdelinger. Her har kommunen valgt et trådløst netværk baseret på Cisco ISE, som også bruges i resten af administrationen. Når både skoler og kommunens øvrige medarbejdere er kommet med, skal systemet håndtere cirka 3000 medarbejdere, 7000 elever og et ukendt antal gæster. Det sker via 1400 access points på 65 lokaliteter rundt om i hele kommunen.