Derfor er netværket næste element på outsourcinglisten
Dato: 28.09.2022
Dato: 28.09.2022
I årevis brugte mange IT-ansatte store dele af arbejdsdagen på at installere Office på kollegernes pc’er, drifte SharePoint- og mailserver samt holde programmer og services i luften på tværs af klienter og servere – og alligevel kørte tingene sjældent optimalt. Men i dag håndterer cloudservices det meste, oppetiden er højere, ressourceforbruget mindre og serverrummet typisk inddraget til helt andre formål.
På samme måde vil det sandsynligvis snart være fortid at skulle administrere – eller endda eje – virksomhedens netværk. Det vil løse en stor del af de netværks- og sikkerhedsudfordringer, man i dag kæmper med, bemærker Thomas Hejgaard, chef for løsnings- og forretningsudvikling hos Netteam.
”Ude i virksomhederne bruger man meget tid på manuelle netværksopgaver og fejlretning, der stjæler fokus fra værdifulde opgaver og som ikke tilfører forretningsværdi overhovedet,” konstaterer Thomas Hejgaard.
Samtidig er der – al arbejdet til trods – ofte store problemer med trådløs dækning og kapacitet, ligesom de færreste administratorer har fuldt overblik over, hvad der foregår på netværket. Endelig kører mange routere, switches, firewalls og access-points på gammel firmware, der gør dem unødigt sårbare overfor cyberangreb.
”Jeg taler tit med kunder, der er trætte af at bruge så mange værdifulde IT-ressourcer på en opgave, de aldrig rigtig når i mål med. De kan bare ikke rigtig se et alternativ,” bemærker Thomas Hejgaard.
Det er baggrunden for, at Netteam er begyndt at tilbyde Network-as-a-Service, hvor man opsætter, udlejer og drifter netværksenheder som én samlet pakke for et fast, månedligt beløb. Man kan løbende få tilpasset dækning og antal enheder, ligesom hardwaren også løbende udskiftes efter en aftalt cyklus.
”Mange har en instinktiv idé om, at man selv skal eje og drifte sit netværk, men hvorfor egentlig? Mange af os har jo også aftaler med partnere, der sørger for, at medarbejderne får nye smartphones og pc’er hvert andet eller tredje år. Det samme giver rigtig god mening med netværket, der jo er helt centralt for evnen til f.eks. at anvende nye cloudservices sikkert og effektivt.” siger Thomas Hejgaard.
Netteam tager aktuelt udgangspunkt i cloudadministrerede enheder fra Cisco, der understøtter den helt ny Wi-Fi 6E-standard. Switches og access-points kobles op på cloudservices og sørger for automatisk at opdatere sig selv, når der er nye funktionaliteter eller sikkerhedsrettelser.
”Men hvor det i en klassisk, manuelt administreret netværksinfrastruktur kan være svært at bevare overblikket, får man her et cloudbaseret dashboard, hvor du hele tiden kan se, hvad der foregår på tværs af det samlede netværk” siger Thomas Hejgaard.
”I realiteten vil de færreste dog gå ind i administrationsmodulet. For en kombination af automatisering og AI tager sig i af langt de fleste driftsopgaver, og resten håndterer vi som netværkspartner. Det frigiver rigtig mange kræfter, som virksomheden kan bruge mere intelligent end på at skulle forsøge at overskue uforståelige administrationsgrænseflader eller opdatere enheder” tilføjer han.
Et andet kendetegn ved Network-as-a-Service er betydelig fleksibilitet, der gør det nemt at tilpasse virksomhedens netværkskapacitet. Netteam kan eksempelvis hurtigt sætte ekstra access-points op, hvis der er behov for det.
Tilsvarende er det nemt at etablere trådløs, segmenteret dækning i f.eks. en ny institution eller butik, hvor man gerne vil give hurtig trådløs adgang – eller at udvide dækningen på en eksisterende lokation. Netteam kan også nemt give adgang til segmenterede netværk, så medarbejdere går på ét netværk og kunder eller besøgende på et andet.
”Mange andre dele af IT-infrastrukturen håndteres allerede af partnere og cloudleverandører, der har ekstremt omfattende erfaring indenfor deres specifikke felter” konstaterer Thomas Hejgaard.
”Hos Netteam mærker vi en betydelig efterspørgsel på Network-as-a-Service. Så det er absolut tænkeligt, at netværket – også i en bredere sammenhæng – bliver det næste element i infrastrukturen, som virksomheder i stor stil overlader til dedikerede partnere på området. Ikke kun fordi det giver langt større fleksibilitet og sikkerhed, men også fordi det helt enkelt bedst kan svare sig” vurderer han.